Tervezze meg kirándulásait
Magyarország legnagyobb turisztikai adatbázisával!
  • Kirándulásaidhoz keress programokat, éttermeket, látnivalókat, szállásokat  egy helyen.
  • A Fizetés opcióval rendelkező szállásoknál fizethetsz SZÉP kártyával okos telefonon is.
  • A HOL mezőben tájegységekre, megyékre, vagy akár településre is kereshetsz távolság szerint
  • A MIT mezőbe keress bármire, ami érdekel pl. program, szállás, horgásztó, vagy szállás neve. Találatnak mutatjuk az összes tartalmat, amelyikben a keresett szó szerepel.

  • A MIT mezőbe írt, vesszővel elválasztott szavakat külön-külön keressük, vessző nélkül egyben
  • A térképes nézetnél egy nagyítási szint után már a térképrészlet összes találata megjelenik
  • Amennyiben a kereső üres, úgy a programokat keressük le egy évre előre.
1/7
  • Nincs a kért paramértereknek megfelelő találat.
Úti Tippek

Közzétéve: 2017.06.15. Thu, 13:51, Szerző: Vidékjáró

Top 5 vidéki vár

Elkezdődött a nyári szünet, a gyerekeknek mindenképp érdemes valamilyen kulturális programmal is készülni erre az időszakra. Javasoljuk, hogy látogassatok meg néhány várat, ahol játékosan ismerkedhetnek meg a gyerekek a történelem híres eseményeivel. 

Kisnánai vár

Az építményt a feltételezések szerint a 11-12. században kezdték el építeni a Mátrában. Ez a vár az egyik legszebb a magyar nemesi építmények között, mely a késő középkorból maradt ránk. Sajnálatos módon a várat a 16. század végén a törökök lerombolták, így az utókor már csak egy részét tudja megtekinteni ennek az épületnek.

A 2010-es években teljesen felújították a várat, ekkor megerősítették a falakat, kiállító termeket hoztak létra, az Öreg-torony tetején teraszt alakítottak ki, ami csodálatos panorámát nyújt. A vár tövében egy 19. században épült szlovák parasztház áll, ami jelenleg tájházként funkcionál. Az épületet 1971-ben restaurálták, aminek berendezései a korabeli paraszti életstílust mutatja be.

Programajánló:

Július 1. Kisnánai Várjátékok

Július 8. Kisnánai baracknapok

További programokért kattintson ideFüzéri vár

Ez a középkori vár egy vulkanikus eredetű hegyen áll, először a 13. század közepén tettek róla írásos említést. A 17. században bekövetkezett főnemesi konspirációk után az osztrákok 1676-ban felégették a várat. Az évszázados elhagyatottság után a vár az örökségvédelem oltalmai került.

1977-től régészeti ásatásokat kezdtek a vár területén, melyet több rekonstrukció követett. A végső munkálatok 2015-ben fejeződtek be, melyeknek köszönhetően ez az építmény az ország egyik legjobb állapotú középkori vára. A Füzéri vár kedvelt kirándulóhely, valamint itt halad át az Országos Kéktúra is.

Programajánló:

Június 24. X. Szent Iván Éji Vigasság

Július 15. IV. Perényi Péter Íjászverseny

További programokért kattintson ideGyulai vár

A belvárosban álló végvár különleges örökség a helyieknek, mert ez az egyetlen, épségben megmaradt síkvidéki gótikus vár. Elhelyezkedése és építőanyaga ellenére a gyulai vár a 16. században az ország három legerősebb végvárának egyike volt. A török uralom után a várat gazdasági célokra hasznosították. A történelmi eseményekbe ismételten csak 1849-ben játszott szerepet ez a csodás építmény: itt szállásolták el a fogoly Damjanich János és Lahner György tábornokokat.

1950-ben megkezdődött a vár régészeti feltárása és felújítása, a színházat 1964-ben nyitották meg. Végleges felújított formáját 2005-ben nyerte el, azóta 24 kiállító termet barangolhatnak be az érdeklődők. 2012-ben a vár és a honvédtiszti emlékhely Magyarország történelmi emlékhelyei közé került.

Programajánló (minden szombaton megrendezésre kerül):

11:00 Solymászbemutató

10:30 Történelmi séta – tárlatvezetés a várban

További programokért kattintson ide Cseszneki vár

A várat a tatárjárás utáni védekezés céljából kezdték el építeni egy bakonyi sziklaszirten. A török fenyegetettség ideje alatt a zord vár végvárként funkcionált. A háború szeleinek elmúltával az Esterházy hercegi család egy barokk kastéllyá alakította át a várat, ezzel több kényelmet kialakítva saját maguknak.

A hercegi család a 18. század végén elhagyta a várat, de egyes elmondások szerint a szolgálóik egy része még lakta az épületet. A várat a 30 évvel későbbi földrengés, majd az azt követő tűzvész martalékává vált. A régészek 1970 óta végeznek a várban régészeti ásatásokat és restaurálást.

Programajánló:

Várvezetés és várkörnyéki séta minden szombaton 11 és 15 órakor és minden vasárnap 15 órakor

További programokért kattintson ide Sümegi vár

Ez az építmény egy magányosan kiemelkedő hegycsúcs tetején található a Balaton-felvidék nyugati részén. A várat a 13. század közepén kezdték el építeni, a vár előtti fennsíkot a 15. században erős védőfallal vették körül. A török fenyegetettség idején a veszprémi püspök is itt keresett menedéket.

A vár a kuruc szabadságharcban is fontos szerepet játszott, területén lőport is gyártottak a katonaságnak. A kuruc katonaság 1709-ben harc nélkül feladta a várat, majd a császári erők néhány évvel később egy hadgyakorlat során felgyújtotta sümegi várat. Több évszázadon át volt elhagyatott ez a vár, míg 1960-ban elkezdték feltárni és renoválni.

Programajánló:

Július 15-augusztus 20. Történelmi Lovasjátékok és Középkori Többfogásos Lakoma

További programokért kattintson ide

Lap tetejére