Tervezze meg kirándulásait
Magyarország legnagyobb turisztikai adatbázisával!
  • Kirándulásaidhoz keress programokat, éttermeket, látnivalókat, szállásokat  egy helyen.
  • A Fizetés opcióval rendelkező szállásoknál fizethetsz SZÉP kártyával okos telefonon is.
  • A HOL mezőben tájegységekre, megyékre, vagy akár településre is kereshetsz távolság szerint
  • A MIT mezőbe keress bármire, ami érdekel pl. program, szállás, horgásztó, vagy szállás neve. Találatnak mutatjuk az összes tartalmat, amelyikben a keresett szó szerepel.

  • A MIT mezőbe írt, vesszővel elválasztott szavakat külön-külön keressük, vessző nélkül egyben
  • A térképes nézetnél egy nagyítási szint után már a térképrészlet összes találata megjelenik
  • Amennyiben a kereső üres, úgy a programokat keressük le egy évre előre.
1/7
  • Nincs a kért paramértereknek megfelelő találat.
Úti Tippek

Közzétéve: 2016.01.15. Fri, 13:10, Szerző: Vidékjáró

Tiszta levegő, fülemüleszó és aktív turizmus

Sokszor van az úgy, hogy az ember a világvégére kívánkozik, jó távol gondoktól, a napi rutint jelentő mókuskeréktől és úgy általában a civilizációtól is. Szanticskánál ideálisabb helyszín kevés van erre, ahol festői táj és valódi falusi turizmus fogad a Rejtekadó Vendégházak portáján.

Egyetlen kicsi utca, összesen tizenkilenc házzal: ez Szanticska, az ország egyik legkisebb települése, amely közigazgatásilag a szomszédos, szintén egy utcából álló faluhoz, Abaújlakhoz tartozik. Szanticskára érve egy egészen különleges milliőbe csöppenhetünk. Igaz mára komfortos a falu: vezetékes ivóvíz, telefonhálózat és eredeti szépségükben felújított épületek várják a látogatókat, de mégis minden más. A falu romlatlan ősi állapota, egységes népi építészete, páratlan növény- és állatvilága télen-nyáron egyformán vonzó kicsinek és nagynak egyaránt. 
Teleki Mónika és férje, Zsolt barátaiknak köszönhetően ismerték meg és szerettek bele a Cserehát egyik legszebb és egyben legeldugottabb völgyében fekvő faluba sok évvel ezelőtt. Mint Mónika mondja, tanárként épp egy ilyen helyszínt képzelt el egy erdei iskolának, ahol természetközelben taníthat gyerekeket. 2011-ben vásárolták meg első parasztházaikat, amelyek a felújításnak köszönhetően őrzik az eredeti, jellegzetes abaúji népi építészeti formajegyeit. A rákövetkező évben kezdték meg a falusi szállásadást, majd újabb egy év elteltével beindulhatott Mónika álma, az erdei iskola. Ma már négy, összesen 40 férőhelyes vendégházuk mellett egy rendezvénykonyhának és étkezőnek használt épület is az ide érkezők rendelkezésére áll. 
Az erdei iskola a falu utolsó telkén kapott helyet, ahol tavasztól őszig hat telepített sátor, foglalkoztatók, étkező, fürdőház várja az általános- és középiskolás diákokat. Az erdei iskola programjában a gyerekek megismerkedhetnek egy családi gazdaság mindennapjaival, a ház körüli teendőkkel. A négyhektáros területen gyümölcsös, szőlő, konyhakert és fűszernövény kiskert, valamint háztáji állatok, kecske, baromfi és póniló, a nyári hónapokban sertés található. A háziak igény szerint – akár szabad tűzön is – biztosítanak étkezést, amelyhez a családi gazdaság nyújtja az alapanyagokat. Családokat, iskolai osztályokat, nagyobb baráti-, vagy vadász társaságokat egyaránt szívesen látnak, de továbbképzések, művésztáborok számára is kitűnő helyszínt nyújt a vendégház.  Vendégeik között ma már kerékpáros- és lovastúra csoportok is előfordulnak. 
Szanticska aprócska falu, mégsem unatkozik senki, aki ide jön. Sportpálya, lovaglási lehetőség, íjászkodás kínál aktív kikapcsolódást, de a vendégházak előtt haladnak el a Cserehát túraútvonalai is.  A településen állandó kiállítások tekinthetőek meg. A kicsiny falu környéke is sok érdekes látnivalót rejt: a Rejtekadó Vendégházak tulajdonosai egynapos utakat szerveznek Aggtelekre, Boldogkőváraljára, Szerencsre, valamint kisebb, pár órás kirándulásokat túravezető segítségével a környékbe. Mint mondják, egyre népszerűbbek a gyógynövénygyűjtő utak, amikor csipkebogyót, kökényt, galagonyát, fűféléket szedhetnek a kirándulók. Ennyi program után estére általában mindenki könnyen elszenderül Szanticskán, de akinek nem megy, azt tücsökciripelés, békabrekegés, fülemülék, baglyok zenéje ringatja álomba.
További információk a vendégház weboldalán, a www.szanticska.eu honlapon találhatók. További látnivalókat, programokat a környéken a www.videkjaro.hu oldalon talál. 
Írta: Gazsó Rita
Lap tetejére