Tervezze meg kirándulásait
Magyarország legnagyobb turisztikai adatbázisával!
  • Kirándulásaidhoz keress programokat, éttermeket, látnivalókat, szállásokat  egy helyen.
  • A Fizetés opcióval rendelkező szállásoknál fizethetsz SZÉP kártyával okos telefonon is.
  • A HOL mezőben tájegységekre, megyékre, vagy akár településre is kereshetsz távolság szerint
  • A MIT mezőbe keress bármire, ami érdekel pl. program, szállás, horgásztó, vagy szállás neve. Találatnak mutatjuk az összes tartalmat, amelyikben a keresett szó szerepel.

  • A MIT mezőbe írt, vesszővel elválasztott szavakat külön-külön keressük, vessző nélkül egyben
  • A térképes nézetnél egy nagyítási szint után már a térképrészlet összes találata megjelenik
  • Amennyiben a kereső üres, úgy a programokat keressük le egy évre előre.
1/7
  • Nincs a kért paramértereknek megfelelő találat.
Úti Tippek

Közzétéve: 2016.02.18. Thu, 09:55, Szerző: Vidékjáró

Természtkedvelők paradicsoma a Zalai-dombságon

Dél-Zalában, közel Somogy megyéhez, a Dola-patak völgyében fekszik Miháld, ahol egyebek mellett szabadidőközpont és horgásztó nyújt kellemes kikapcsolódást és pihenési lehetőséget. A tavaly épült Mártha Vendégház a csendre, nyugalomra vágyóknak és az aktív turizmus szerelmeseinek egyarán kiváló pihenőhelyet kínál, legyen szó akár kisebb családról, vagy baráti társaságról.

Szelíd gesztenyefákkal ékesített szőlőhegyek közepén található a festői település, Miháld. Az Árpád-kori múlttal büszkélkedő község egészen a múlt század ötvenes éveiig Somogy megyéhez tartozott. A történetírás az 1100-as években említi először, a XIV. századtól pedig már mint Miháld szerepel. Nevét Szent Mihály arkangyalról, a falus védőszentjéről kapta. Nevezetessége az Inkey Gáspár által 1760-ban építtetett barokk jellegű templom, melyet 1835-ben kereszthajóval bővítettek.
A Mártha Vendégház tulajdonosai, Ivanovics Nándor és fiai, mint sokan a környéken, mezőgazdasággal foglalkoznak, környékbeli szántóföldjeiken. 2013-ban, a vidékfejlesztési pályázatot megcélozva nyertek támogatást, amellyből a házukkal szemközti telken falusi szálláshelyet alakítottak ki. A ház ugyan hamisítatlan falusi hangulatban épült, de az üzemelését már a legmodernebb technológiával, megújuló energiaforrással, azaz napkollektorokkal oldották meg.
A vendégház egy kétszobás, nappalival, konyhával, étkezővel, fürdőhelyiséggel ellátott apartmanból, valamint két különálló – az előírásnak megfelelően fürdőszobával, konyhával  rendelkező – vendégszobából áll. A gépjárművel érkezőket kiépített parkoló fogadja. A háziak tudván hogy ma már a puszta szállásadásnál több kell a vendégnek, egy helyiségben szaunát építettek ki, valamint bográcsozóhelyet, grillsütőt, kemencét, pihenőhelyet alakítottak ki a szabadtéri sütést-főzést kedvelőknek. Ehhez, igény szerint alapanyagot a háziak gazdasága kínál. Az aktív turizmusra vágyók pingpongozhatnak, de akár kerékpárt bérelhetnek, hogy azzal járják be a  környéket. A ház előtt biciklizésre is alkalmas műút vezet, kerékpárosbarát szálláshelyként, a ház szívesen fogad kisebb kerékpáros csoportokat is. 
Akik inkább gyalogtúráznának, azoknak jó hír, hogy a Miháldot körülölelő százéves erdőn keresztül kijelölt turistautak vezetnek. Kisebb sétákat a kevésbé jó kondícióban lévők, kisgyerekesek is tehetnek a falu nevezetességeihez, például a horgásztóhoz, vagy a forráshoz, amely az erdő mélyén, egy tisztáson fakad és amelyet a helyiek ivóvízként is fogyasztanak. A horgásztó és annak vadban gazdag környezete lehetőséget nyújt az aktív pihenésre. A tó a szép környezet, a rendezett horgászhelyek és a biztos fogás miatt kedvelt és visszajáró helye a horgászoknak. Mint megtudtuk, a tóban ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász és balin terem. A Miháldot körülölelő szőlőhegyekről szép kilátás nyílik a falura és a környékére, jó időben pedig még a Kis-Balatont is látni lehet. A szőlőhegyen jóféle bor várja a kirándulókat. 
Aki picit messzebbre vágyik, annak a háziak leginkább a Kis-Balatont és környékét, a Kányavári-sziget Búbos Vöcsök tanösvényét, a vadállományáról híres Kaszópusztát, Nagykanizsát ajánlják, a fürdőzni vágyóknak Zalakarost. A Mártha Vendégház, egész éves nyitvatartással vár vadászt, horgászt, kerékpárost és természetesen minden természetkedvelőt, aki jó levegőn, egészségesen, festői környezetben szeretné eltölteni szabadidejét. 
A környéken található további érdekes látnivalókért keressék fel a www.videkjaro.hu honlapot. (x) 
Írta: Gazsó Rita
Lap tetejére