Tervezze meg kirándulásait
Magyarország legnagyobb turisztikai adatbázisával!
  • Kirándulásaidhoz keress programokat, éttermeket, látnivalókat, szállásokat  egy helyen.
  • A Fizetés opcióval rendelkező szállásoknál fizethetsz SZÉP kártyával okos telefonon is.
  • A HOL mezőben tájegységekre, megyékre, vagy akár településre is kereshetsz távolság szerint
  • A MIT mezőbe keress bármire, ami érdekel pl. program, szállás, horgásztó, vagy szállás neve. Találatnak mutatjuk az összes tartalmat, amelyikben a keresett szó szerepel.

  • A MIT mezőbe írt, vesszővel elválasztott szavakat külön-külön keressük, vessző nélkül egyben
  • A térképes nézetnél egy nagyítási szint után már a térképrészlet összes találata megjelenik
  • Amennyiben a kereső üres, úgy a programokat keressük le egy évre előre.
1/7
  • Nincs a kért paramértereknek megfelelő találat.
Úti Tippek

Közzétéve: 2015.10.28. Wed, 09:49, Szerző: Vidékjáró

Hangulatos vadászházak a gyönyörű Kutas-cseri erdő mélyén

A nagyvadban gazdag Belső-Somogyban, a gyönyörű Kutas-cseri erdő mélyén, egy egész évben könnyen megközelíthető helyen, szépen karbantartott út mentén két, igényesen felújított, közös udvarra járó vadászház rejtőzik: a Kutas és Vidéke Kossuth Vadásztársaság vadászházai. Hogy miért is érdemes itt vadászni, pihenni, arról Talián Attila mesél, aki maga is vadász, és immáron 20 éve elnöke is a vadásztársaságnak.

Belső-Somogy akár több mint ezeréves történelmi múltra visszatekintő falvai-nagyközségei, Kutas, Segesd, Böhönye, Nagybajom erdeit összefogva jött létre a vadásztársaság 1960-ban mintegy 10.800 ha-on. A jelenleg 65 tagot számláló társaság vadászai és az ide érkező bérvadászok elégedettek lehetnek, hisz e táj híres gím- és dámszarvas-, valamint vaddisznó-állományáról, de az őzek minősége sem hagy kívánnivalót maga után. Külön büszkesége a vadásztársaságnak, hogy fejük felett a legnagyobb ragadozó madár, a védett rétisas kering, mely fontos része faunánknak.
Természetesen a két vadászház is a minőséget képviseli 4 napraforgós minősítésével, melyek (mint írtuk) egy közös „udvaron” állnak. Mind a „régi”, mind az új épület gondosan, ízléssel felújított: a régi épület 6 szobájában 14, az új épület 4, központi fűtéssel és cserépkályhával is fűtött szobáiban 8 főt tudnak elhelyezni, így egymástól külön két kisebb társaságot épp úgy kényelmesen megszállhat, mint egy nagyobb. A közös, kandallós helyiséget és az első osztályúan felszerelt konyhát a vendégek természetesen használhatják, ahogy a kerti sütő-főző alkalmatosságokat, a tűzrakóhelyet is. S ha már kert, említsük meg, hogy van itt az ápolt füves, virágos, bokros térben kerekes kút is. Mivel a házhoz csak 2 lépcső vezet fel, így mobil kiegyenlítővel biztosítják, hogy mozgásukban korlátozottakat is fogadhassanak.
A vendégek reggelit, meleg ebédet, vacsorát kérésre kaphatnak, nem is akármilyet, hanem finom házi, mi több, somogyi kosztot, amihez a húst, a zöldséget, a gyümölcsöt a faluban termelik meg, az étkeket saját konyhájukban készítik el a jól sütő-főző asszonyok. A tárkonyos-tejfölös bélszínragu leves, a sertés- vagy marhahúsból készülő somogyi húsgombóc leves, a „nagymamás”, azaz gyermektenyérnyi sósperec, a falusi édes sütemények, előtte-közben egy kis cseresznye-, ringló-, málna-, sőt vadkörtepálinkával és balatoni meg villányi borokkal „leöntve” felséges ízeket kínál – mindezt az Elnök úr feleségének gondos irányítása alatt. Ha kell, hagyományos somogyi vad- és halétkeket is főznek, a falu cukrásza pedig édes és sós süteményt készít a vendégeknek.
Mivel vadászházról írunk, meg kell említenünk, hogy a vadászok kényelmét mi minden szolgálja. Egy fővadász és 3 fő beosztott vadász kíséri a vendégvadászokat, szükség esetén több is, akiknek irányítása mellett elejtett vadakat itt, saját hűtőházukban tudják tárolni. Mivel vadászember kutya nélkül ritkán érkezik, ezért külön kutyabox épült a kutyák számára, de saját szobájában is elhelyezheti a vadász kedves ebét. A vadásztársasági tagok saját „vérebes” kutyáit pedig a sebzett vadak utánkeresésére használják. Vad pedig van bőven, amit az elmúlt években elejtett számos arany- ezüst- bronzérmes nagyvad terítékre hozása bizonyít. Ezek között van 13,4 kg-os gímbika, 560 gr-os őzbak és 24 cm-es vadkan is.
A vadászat mellett a számos, köztük két nagyobb horgásztó is jó kikapcsolódást nyújt, de mivel a Siófok-Barcs lovas túra útvonala a területet mintegy kettészelve itt halad el, a közelben több lovas tanya és lovas szolgáltatás is várják az érkezőket.
A környező gyönyörű falvak látnivalókban (kastély, templomok) és falunapokban, hagyományőrző eseményekben igen gazdagok, Segesd pedig híres búcsújáróhely, így ezek megtekintésére is érdemes időt hagyni.
Hogy milyen a hosszú téli estéken, a vadászatot követően jó hangulatban elüldögélni, enni- inni- beszélgetni egy-egy sikeres vadászatot követően a vadászház kandallója mellett, nos ezt Önök is megtudhatják, ha az új, hamarosan induló www.kutasikossuthvt.hu honlapon tájékozódnak.
Mindezekről a titkarsag@ferrokov.hu e-mail címen; szállásfoglalásért Talián Attilánénál a 20/9110-385-ös; vadászatszervezésért Talián Attilánál a 20/9367-367-es, Horváth Csabánál a 20/9343-742-es és Kutas Csabánál a 20/2944-383-as telefonszámokon érdeklődhetnek.
A környéken található további érdekes látnivalókért keresse fel a www.videkjaro.hu honlapot. (x)
Viant Katalin
Címkefelhő: Falusi szállás, szállások, szállás
Lap tetejére