Tervezze meg kirándulásait
Magyarország legnagyobb turisztikai adatbázisával!
  • Kirándulásaidhoz keress programokat, éttermeket, látnivalókat, szállásokat  egy helyen.
  • A Fizetés opcióval rendelkező szállásoknál fizethetsz SZÉP kártyával okos telefonon is.
  • A HOL mezőben tájegységekre, megyékre, vagy akár településre is kereshetsz távolság szerint
  • A MIT mezőbe keress bármire, ami érdekel pl. program, szállás, horgásztó, vagy szállás neve. Találatnak mutatjuk az összes tartalmat, amelyikben a keresett szó szerepel.

  • A MIT mezőbe írt, vesszővel elválasztott szavakat külön-külön keressük, vessző nélkül egyben
  • A térképes nézetnél egy nagyítási szint után már a térképrészlet összes találata megjelenik
  • Amennyiben a kereső üres, úgy a programokat keressük le egy évre előre.
1/7
  • Nincs a kért paramértereknek megfelelő találat.
Úti Tippek

Közzétéve: 2015.10.07. Wed, 08:49, Szerző: Vidékjáró

Badacsony és Szigliget drótszamárral

A kellemes őszi időben sokan pattannak főleg hétvégente kerékpárra, de nem mindenki szeret órákig nyeregbe ülve róni a soktucatnyi kilométert, ugyanakkor nem szeretne kimaradni a szép táj és tekerés élvezetéből. Nekik az egyik legalkalmasabb hétvégi program Badacsony és környéke.

Kiindulási pontként érdemes a környék egyetlen wellness borszállodáját a Hotel Bonvinót alapul venni, hiszen a tekerés fáradalmait a remek wellnessben tökéletesen ki lehet pihenni, és központi fekvése is sokat nyom a latba, akár félpanziós ajánlata.

Miután körbetekertük a hangulatos „pavilonsorát”, megkóstolva néhány finom bort, hogy kitartson a pincékig a szomjúság érzetünk, induljunk neki a hegynek. Természetesen ezt jobban tesszük, ha gyalog szerrel tesszük, bár a turistaút kezdetéig nyugodtan eltekerhetünk.

Ha a badacsonyi hegy tetejére vesszük az irányt, több oldalról is feljuthatunk oda. Az északi oldalon két roppant nagy, óriási bazaltoszlop csoport között érhetünk fel a tetőre. Ezek alig pár méternyire vannak egymástól. Köztük vezet a szűk nyílás a magasba. Eötvös Károly „Vaskapunak” nevezi ezt a feljárót, így ír erről „Szoros út két meredek szikla közt: ezt hívják minden világrészben Vaskapunak.”

Ha kedvünk támad egy pazar kilátásban gyönyörködni ne sajnáljuk a fáradtságot, mászunk fel a Kisfaludy kilátóig, mert mesés élményben lesz részünk. Az előző kilátótornyot 1975-ben állították a badacsonyi hegy legmagasabb pontjára, 438 m magasságra.  A kilátót körülvevő növekedő fák 20 év után eltakarták a panorámát, valamint a faszerkezet is elöregedett. Az új 16 m magas kilátó 2010-ben készült el. Legfelső teraszáról keleti irányban páratlan kilátás nyílik az őrsi-, ábrahámi-, fülöpi-hegyre, de jó időben a tihanyi félszigetre is. Északi és nyugati irányban a Tapolcai medence vulkanikus hegyei – Csobánc, Gulács, Tóti, Szent György- hegy, Haláp, Hegyesd-, ill. a Káli-medence és azt körülvevő hegyek bontakoznak ki.  A táj felismerését, a hegyek beazonosítását Sall Csaba felnagyított és feliratozott fotói segítik.

Még a hegyet járva keressük fel Szegedi Róza, szőlőültetvény között, remek panorámával rendelkező műemlék házát, melyben irodalmi múzeum működik, majd visszatérve a település szívébe, Európa első bazalttemplomát, a híres kéttornyú Szent Imre templomot.

Nyeregbe pattanva induljunk el a szőlők és remek borokat kínáló pincék mentén Szigliget irányába, ne sajnáljuk az időt egy-egy kortyra valamelyik hangulatos teraszon, kerthelységben! Pár kilométeres sík úton való tekerés után megérkezünk a váráról és hangulatos pincéiről ismert barátságos településre, Szigligetre. Egyértelmű, hogy utunk a várba vezet, igaz ehhez azért egy kicsit meg kell dolgoztatni végtagjainkat. A csodálatosan helyreállított vár látványáért, a remek attrakciókért és az elénk táruló fenséges panorámáért megéri a fáradság.

A több mint 750 éves múltra visszatekintő Szigligeti vár, melyet méltán a „Balaton várának” szoktak nevezni, az ország egyik leglátogatottabb és talán legnépszerűbb vára. A várat még a törökök sem foglalták el, végzetét a XVII. század végén egy villámcsapásnak köszönhette, melyben leégett, és soha többé nem tudta szerepét betölteni. A mai állapot jórészt rekonstrukció, újjáépítés eredménye, előtte csak az alapkövek voltak, viszont ez annyira jól sikerült, észre sem vesszük a különbséget!

A várban rendszeresen tartanak programokat, és folyamatosan attrakciókkal is várják a vendégeket, melyet számos rendezvény, és főleg nyáron műsorok is kiegészítenek. Viszont kétségtelen, hogy  a több szinten elhelyezkedő épületkomplexum legnagyobb erénye az a semmihez sem hasonlítható, csodálatos panoráma, mely a Balatonra és a környező vidékre tárul a különböző teraszokról!

Visszafelé tekerve érdemes a település felé kerülni, és valamelyik híres pincéjébe betérni…

Hogy mi minden várja még a kellemes őszi napsütésben is az idelátogató turistákat, arról részletes információ szerezhető a www.badacsony.com weboldalon!

Címkefelhő: Túraútvonalak, Természeti értékek, Várak, Kastélyok
Lap tetejére