Tervezze meg kirándulásait
Magyarország legnagyobb turisztikai adatbázisával!
  • Kirándulásaidhoz keress programokat, éttermeket, látnivalókat, szállásokat  egy helyen.
  • A Fizetés opcióval rendelkező szállásoknál fizethetsz SZÉP kártyával okos telefonon is.
  • A HOL mezőben tájegységekre, megyékre, vagy akár településre is kereshetsz távolság szerint
  • A MIT mezőbe keress bármire, ami érdekel pl. program, szállás, horgásztó, vagy szállás neve. Találatnak mutatjuk az összes tartalmat, amelyikben a keresett szó szerepel.

  • A MIT mezőbe írt, vesszővel elválasztott szavakat külön-külön keressük, vessző nélkül egyben
  • A térképes nézetnél egy nagyítási szint után már a térképrészlet összes találata megjelenik
  • Amennyiben a kereső üres, úgy a programokat keressük le egy évre előre.
1/7
  • Nincs a kért paramértereknek megfelelő találat.
Úti Tippek

Közzétéve: 2017.06.22. Thu, 10:38, Szerző: Vidékjáró

A Kéktúra útvonal eldugott gyöngyszeme

Az Országos Kéktúra egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban. De vajon hányan ismerik a túrázók közül Makkoshotykát? 


Ez a gyönyörű református község Sárospataktól 7 kilométerre terül el, története egészen a 12. század második feléig nyúlik vissza. Ebben az időben a terület egy Hugka nevű vitéz birtoka volt, innen ered a „Hotyka” elnevezés. A település jelenlegi elnevezése a 19. század végén alakult ki, előtagját a közelben található tölgyfaerdők terméséről kapta. A falu körül elterülő erdőterület vadban gazdag, így kedvelt úti cél a vadászok számára, IV. Béla és Mátyás király is szívesen űzte a szarvasokat ezen a környéken.

A község vulkanikus talajának köszönhetően ideális terület a szőlőtermesztésre, és így borkészítésre is. Az itt található borospincék történelmi szempontból is fontos szerepet játszottak: a tatárjárástól kezdve menedéket nyújtottak a lakosságnak, valamint itt bújtak el a kurucok is az 1700-as évek elején.

A 18. században a község a Meczner család tulajdonába került, akik fontos szerepet játszottak a mai falukép kialakításában. A település felső részén egy 12 szobás klasszicista kastélyt építtetett a család, ami a kor elvárásainak megfelelően telefonnal, saját áramforrással és egy gyönyörű parkkal lett kialakítva. Emellett a Meczner család nevéhez fűződik a helyi halastó, vízimalmok és a zúgó kialakítása is.

A településen több szálláshely is működik, ahol szeretettel várják a túrázókat, vadászokat és a kikapcsolódni vágyókat egyaránt.

A Kulcsos-ház gyönyörű panorámája egyaránt kiterjed a községre és a Papaj-hegyre. A gyönyörűen parkosított kertben lehetősége nyílik a vendégeknek a sütésre-főzésre.

A református vendégházat a helyi közösség tartja fent, hogy az ide látogatók kiélvezhessék a környék természeti és épített látványosságait. Nyitott kapuval várják a családokat, baráti társaságokat és természetesen az egyedül utazókat is, akik értékelni tudják a szálláshely nyújtotta lehetőségeket.

További szálláshelyekért a településen kattintson ide

Ideális úti cél mindazoknak, akik vágynak a természet közelségére, és szeretnének néhány napra elmenekülni a stressz elől egy romantikus és egyben rusztikus településre.  

Lap tetejére